Sunday, May 09, 2010

Tips Buat Blog

Buat rakan-rakan seguru, rakan-rakan seislam, rakan-rakan pendidik yang saya kagumi dan hormati sekalian...

Atas permintaan rakan-rakan... saya diminta supaya memberikan sedikit info atau panduan mudah untuk rakan-rakan saya membuat blog... hmmm.. sebenarnya saya pun bukannya hebat mana... adalah sedikit ilmu untuk dikongsi bersama ...

Ini toturial mudah siri 1 untuk buat blog

1. Pertama sekali mesti buat email dalam google mail, dengan melayari websites ini ( http://www.google.com.my/ ), kemudian pilih Gmail (ada di atas sebelah kiri,)

2. Akan terpapar Welcome tu gmail, sila klik pada create an
account untuk membuat akaun gmail yang baru.

 3. Kemudian isi borang, Contoh borang


First name (Nama):


Last name (Nama ):


Desired Login Name(Nama email): _____________@mail.com

Choose a password (kata laluan):


Minimum of 8 characters in length. (sekurang2nya 8 karakter)


Re-enter password(ulangi kata laluan):


Security Question(Soalan keselamatan):


If you forget your password we will ask for the answer to your security question(Sekiranya lupa kata laluan, kami akan tanya soalan keselamatan).


Answer(jawapan soalan keselamatan):


Recovery email (email lain, sekiranya ada):


This address is used to authenticate your account should you ever encounter problems or forget your password. If you do not have another email address, you may leave this field blank.


Location: (biasanya Sudah tertera)  

Word Verification : (Kata Pengesahan)sila lihat gambar dalam borang , biasanya perkataan herot2. Macam gambar di bawah.






Type the characters you see in the picture below.(Sila tulis karakter yang anda lihat dalam gambar di bawah)


I Accept. Create my account( dah habis klik kat ayat ni)

4. Kalo dia tulis Congratulation tu.. kira dah jadila tu… kalo tak jadi, kena semak borang sampai betul semuanya…


5. Kalo dah tulis Congratulation seterusnya klik pada Show me my account


6. Page seterusnya dia akan tulis GMAIL + BUZZ, abaikan.. google buzz tu macam facebook, kalo rasa nak layan, layan la…. Seterusnya klik dibawah dia tulis : just go to my inbox.. (kecik saja tulisannya)Lihat Gambar sebelah


7. Dah ada email dalam gmail baru mudah buat blog….!!nanti kat tips seterusnya…nanti yer..sabaq cek sabaq...



0 comments:

There was an error in this gadget
 

Tags

Site Info

Followers