Thursday, May 20, 2010

al Kisah Minyak Petrol RON 95' RON 97'

 Komen Habeeb : layan ler baca, aku dapat dalam email


Pada 1 Sep 2009 petrol RON 97 naik dari RM 1.80 ke RM 2.05 seliter. Manakala RON 95 naik dari RM 1.75 ke RM 1.80 seliter.

 Disebabkan nak jimat bajet , saya pun guna RON 95 dari tarikh tersebut. Mulanya tak perasaan perbezaan, sebabkan nak jimat duit.

 Lama-lama saya perasaan kereta saya, 1500 cc Auto macam tak ada pick up, lambat tukar gear. Jadi minggu ni (26 April 2010) saya buat ujian, guna RON 95 sampai habis, kemudian isi hampir penuh dengan RON 97. Terasa pick up, tekan sikit pedal minyak, kereta meluncur laju, gear pun tukar cepat dan RPM tak naik tinggi.

 Kemudian saya buat ujian kereta lagi satu, 850 cc Manual. Juga hasil yang sama, pedal minyak lebih ringan, pick up lebih sikit, enjin ada sikit senyap.

 Saya perlu buat ujian dalam seminggu ni , samada berbaloi atau tidak saya guna RON 97. Mungkin mahal sikit, tapi kereta akan jimat minyak kerana ada lebih power.

 Ini mengikut ukuran fizikal saya. Saya mana ada lab dan bajet nak buat ujian guna test equipment yang sebenar. Kenalah mana-mana 3rd party buat ujian macam ni.

 Mungkin pengguna lain boleh cuba. Kawan saya guna kereta Auto 2000 cc memang kata RON 95 tak de pick up, jadi dia guna RON 97. Tapi kawan saya yang guna kereta Auto 1200 cc pula kata RON 95 lebih baik.

 Mungkin ianya bergantung pada jenis dan model kenderaan.

 Bab yang gagal ujian SIRIM bukan saya kata, tapi dalam laman web Petronas yang kata iaitu :
 PRIMAX 95 meets the following specification : SIRIM MS 118: Part 2 : 2005 (EXCEPT for Reid Vapour Pressure) http://www.mymesra. com.my/images/ microsite/ commercial/ pdf/primax95. pdf

 Tak pastilah apa maksud EXCEPT adakah gagal atau dia tak test Reid Vapour Pressure.

 Saya ni tak minat sabjek Kimia, tapi ingin tahu apa kaitan Vapour Pressure dengan Flash Point dengan Fire Point.

 Kerana masih tertanya-tanya akan artikel RON 95 Mudah Meletup Bila Kemalangan ? di http://waghih. blogspot. com/2010/ 04/ron-95- mudah-meletup- bila-kemalangan. html

 MSDS untuk RON 95 ada, tapi MSDS untuk RON 97 tak jumpa.

 Bukankah pengguna berhak dibekalkan dengan MSDS atau Technical Specification ?

 Lagi satu tertanya-tanya juga, kereta para menteri guna RON 95 atau RON 97 ? Kereta-kereta kerajaan yang lain guna RON 95 atau RON 97, terutama kereta peronda polis dan terutama sekali kereta peronda polis Mitsubishi Lancer tu ?

 PRIMAX 95 (Euro 2M RON95 Gasoline)
 Reid Vapour Pressure, kPa - 70
 http://www.mymesra. com.my/images/ microsite/ commercial/ pdf/primax95. pdf

 TECHNICAL SPECIFICATIONS UNLEADED MOTOR GASOLINE 95 RON
 Vapour Pressure, Reid @ 37,8°C KPa(Psi) Min 45 Max 75
 http://www.ioml. mu/download/ Unleaded- Motor-Gasoline- 95-RON.pdf

 Vapor pressure is an important physical property of volatile liquids. This test method is used to determine the vapor pressure at 37.8°C (100°F) of petroleum products and crude oils with initial boiling point above 0°C (32°F).
 Vapor pressure is critically important for both automotive and aviation gasolines, affecting starting, warm-up, and tendency to vapor lock with high operating temperatures or high altitudes.
 Vapor pressure is also used as an indirect measure of the evaporation rate of volatile petroleum solvents.
 http://www.astm. org/Standards/ D323.htm

 Flash and Fire Point (ASTM D-93, D-92 )
 The lowest temperature at which application of the flame causes the vapors above to ignite, but not burn continuously, is taken as the flash point.
 http://www.tpub. com/content/ armyquartermaste r/QM5184/ QM51840027. htm

 MS 118 : Part 2 Specification for motor vehicle gasoline : Unleaded gasoline
 http://www.sirim. my/isch/ms_ published. pdf

 Harga petrol disesuaikan dengan kenaikan subsidi

 PUTRAJAYA 2 Sept. — Harga petrol di pam perlu disesuaikan sedikit disebabkan kenaikan subsidi, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

 Beliau diminta mengulas kenaikan harga di pam bagi RON95 daripada RM1.75 kepada RM1.80 seliter manakala RON 97 pula dijual pada RM2.05 berbanding RM1.80, kedua-duanya berkuat kuasa semalam.

 http://www.utusan. com.my/utusan/ info.asp? y=2009&dt=0902&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_37.htm&arc=hive

0 comments:

There was an error in this gadget
 

Tags

Site Info

Followers